Mario Schaalje

Wijkbeheerder


Doet wat telt voor bewoners

Mario begint met een statement: “Had ik dit werk maar tien jaar eerder gedaan.” Hij maakte de overstap van ouderenzorg naar woningcorporatie l’escaut. Noodgedwongen weliswaar; door fysieke klachten ging hij drie jaar geleden op zoek naar een nieuwe baan. De vacature voor wijkbeheerder sprak hem aan vanwege het werk in de buitenlucht.

‘Echt wat voor mij’

"In alle eerlijkheid wist ik niet precies wat een woningcorporatie deed toen ik hier solliciteerde, maar tijdens de gesprekken werd dat snel duidelijk. Dit werk past echt bij mij," vertelt Mario enthousiast. "Ik merkte ook gelijk dat mensen hier open en behulpzaam zijn. Er heerst echt een goede sfeer."

“Toen ik deze baan startte heb ik met collega-wijkbeheerders meegelopen om praktijkervaring op te doen. Ook had ik kennismakingsgesprekken met verschillende afdelingen. Dit hielp me om de mensen om me heen persoonlijk en inhoudelijk beter te leren kennen."

Dicht bij de huurder

“Ik beheer het middengebied van Vlissingen en maak dagelijks rondes door de wijken. Ik controleer de tuinen en bekijk of er spullen in de portieken liggen of op de balkons staan die daar niet thuishoren. Dat is belangrijk voor de brandveiligheid. Als het nodig is bel ik aan bij bewoners en ga ik het gesprek aan.”

“Wanneer ik merk dat er regelmatig problemen in dezelfde straat voorkomen, is het goed om de bewoners uit te nodigen voor een kop koffie, zodat we gezamenlijk naar oplossingen kunnen zoeken. Samenredzaamheid noemen we dat,” legt Mario uit.

‘Doen wat telt’

Wat contact betreft, zit Mario op de voorste rij en ervaart hij wat ertoe doet. “Als een huurder belt naar l’escaut omdat zijn of haar schutting is omgevallen, wordt door ons netjes uitgelegd dat het aan de huurder zelf is om dit te herstellen.” Maar daar stopt het meestal niet. “Soms kan een huurder de schutting zelf niet vervangen vanwege bijvoorbeeld financiële redenen of een lichamelijke beperking. In dat geval zijn er partijen die kunnen bijspringen. Zo zorgen we er samen toch voor dat de schutting zonder grote kosten wordt hersteld.” Dat betekent doen wat telt volgens Mario.

“Ik heb ook eens een huurder geholpen die veel spullen verzamelde. Ze was begonnen met opruimen maar kon de laatste stap niet zetten. Ze had namelijk geen geld voor kasten. Ik bedacht me dat wij nog kasten hadden uit voormalige studentenwoningen. ‘Wonen en Werken’ heeft de kasten toen voor ons verhuisd.” Dit is een samenwerking die wij hebben met Orionis Walcheren. “En zo was de woning weer netjes opgeruimd.”

Initiatieven voor de buurt

“Mensen die vanwege de sloop van hun woning naar een tijdelijke tussenwoning verhuizen, willen veel spullen kwijt.” Tijdens een inzameling in de Bloemenbuurt werd dit duidelijk. “Aan het einde van de dag was de container helemaal vol. Er gaat van alles in, eigenlijk alles wat normaal naar de stort gaat.”

Tijdens zo’n opruimdag ontstaat ook de nodige interactie. “Je ziet dat mensen elkaar gaan helpen. Iemand die zijn kar uitleent aan een buurman. Heel leuk om te zien.” En er ontstaan gesprekken. “Mensen komen niet alleen spullen brengen, ze praten over de sloop en de nieuwbouw en wat ze daarvan vinden. Er zijn mensen die al 40 jaar op zo'n adres wonen en die zien er tegenop. Uiteindelijk snappen ze de keuze wel, want de huizen zijn echt op. Er werd ook heel positief gereageerd op de participatiegroep die er was.”

Samenwerking met collega’s

Mario zit duidelijk op zijn plek. Hij geniet ook van de samenwerking met collega’s. “Soms kom ik in situaties terecht waarmee ik even geen raad weet. Dan bel ik mijn collega die dit werk al langer doet. Ik ben 52 en leer nog iedere dag bij.” Naast wijkrondes overlegt Mario met verschillende collega's over vraagstukken en projecten, zoals een eventuele rechtszaak of uitzetting en het plannen van nieuwbouw- en renovatieprojecten. “Ook krijg ik input van de onderhoudsmedewerkers. Die zien van alles en geven dat aan mij door.”

Genieten van het werk

“Ik heb de mooiste baan die er is,” sluit Mario af. “Ik fiets door Vlissingen, help bewoners en heb ook nog eens leuke gesprekken. Als je houdt van omgaan met mensen, vrijheid wil hebben en lekker in de buitenlucht wil werken, dan moet je hier zijn.”