Karima Bousantouh

Verhuurmakelaar


Doet wat telt voor prettig huren

Karima Bousantouh is een echte Vlissingse. Meer doener dan denker, zegt ze zelf. Aan wie kunnen we in dat geval beter vragen wat doen wat telt betekent? Precies, Karima vertelt hoe ze iets toevoegt aan de ervaring van onze huurders. Bij uitverhuizingen, nieuwbouwprojecten en toewijzingen. “Het doel is dat mensen blij zijn met het resultaat.”

Wonen en werken in Vlissingen

“Inmiddels werk ik al 17 jaar bij l’escaut en nog steeds haal ik veel voldoening uit mijn werk,” begint Karima. “Ik ben veel betrokken bij projectteams voor nieuwbouw en sloop. Daarnaast hou ik me bezig met de verhuur van reguliere woningen, van huuropzegging tot nieuwe verhuring. Als ik weet dat ik iets heb kunnen betekenen voor de huurder, geeft me dat kracht en energie.”

Dat Karima bij een Vlissingse woningcorporatie werkt is geen toeval. Ze kent het werkgebied als geen ander en kan zich goed inleven in de situatie van onze huurders. “Ik ben hier geboren en getogen. Zelf heb ik in het verleden ook bij l'escaut gehuurd.”

‘Doen wat telt’ voor huurders

Door de druk op de woningmarkt maken mensen soms overhaaste keuzes, ervaart ze. “Tijdens het toewijzen stel ik mezelf vaak dus de vraag: ‘past het?’ Als een alleenstaande vrouw met drie kinderen in een appartement aan de rand van de stad wil gaan wonen, adviseer ik er nog eens goed over na te denken. Zo’n locatie is minder goed bereikbaar. Ik denk dat ze beter in een passende wijk met voorzieningen zoals scholen, kinderopvang en winkelcentra kan wonen. Maar uiteindelijk ligt de beslissing bij de huurder.”

Het lijkt heel simpel; iemand wil een woning. “Toch komt er van alles bij kijken,” vervolgt ze. “Bij uitverhuizingen (vanwege geplande sloop) bemiddelen we als dat nodig is.” Karima illustreert het met dit voorbeeld: “Stel je voor dat iemand 40 jaar in de Rooie Buurt heeft gewoond en niet weet waar hij of zij nu naartoe moet, dan staan we klaar. Ik denk mee en vraag: ‘waar zou u graag willen wonen en wat heeft u in de buurt nodig?’ Het is mijn doel voor deze persoon een passende plek te vinden." Dat is doen wat telt.

Ze noemt ook het belang van het doorstroomlabel van l’escaut. “Dit houdt in dat huurders die minstens vijf jaar bij ons huren, voorrang krijgen op mensen die geen huurder zijn bij l'escaut. Een ouder echtpaar dat bijvoorbeeld moeite heeft om de trap op te komen in hun huidige eengezinswoning, heeft hier baat bij. Tegelijkertijd komt er zo een woning beschikbaar voor bijvoorbeeld een jong gezin.”

Nieuwbouw in het Scheldekwartier

Er is landelijk veel druk op de woningmarkt en daar proberen we met tal van nieuwbouwprojecten iets aan te doen. “Het oudere echtpaar waar ik het zojuist over had, kan misschien verhuizen naar een nieuwbouwwoning in De Dempo,” legt Karima uit. “Dat is een appartementencomplex in het Scheldekwartier, met 80 woningen voor 55-plussers. Er wonen mensen die vanwege sloop moesten verhuizen, maar ook doorstromers en nieuwe huurders.”

Het Scheldekwartier wordt hoe dan ook een diverse woonwijk. “l’escaut bouwt er eengezinswoningen en appartementen. Alles is gericht op de toekomst, met duurzame functies zoals zonnepanelen, warmtepompen en triple glas. Dat is mooi voor het klimaat en de portemonnee van de bewoners.”

Samenwerking in projectteams

Aan het begin van het interview noemde Karima dat ze veel in projectteams werkt. “Dit doen we met collega’s van diverse afdelingen, zoals een wijkbeheerder, projectleider en een communicatiemedewerker. Samen zijn wij het gezicht van een nieuwbouwproject. We staan in direct contact met toekomstige bewoners, begeleiden hen bij keuzemomenten zoals de inrichting van hun keuken en we organiseren kijk- en meetdagen.”

In projecten richt Karima zich op wat toekomstige huurders willen, vertelt ze. "Ik kijk bijvoorbeeld naar de indeling van de woning. Soms laten de bouwtekeningen twee grote slaapkamers zien, terwijl ik merk dat woningzoekenden de voorkeur geven aan drie slaapkamers."

Ze benadrukt dat er in de teams goed naar elkaars adviezen wordt geluisterd. “Het contact met collega's is iets wat ik heel erg waardeer. Maar het allermooiste moment? Dat is de succesvolle afronding van een project; wetende dat we iets hebben kunnen betekenen voor onze huurders en de stad."