Kenny Morauw

Woninginspecteur


Doet wat telt voor betaalbare en duurzame woningen

Dit verhaal begon twintig jaar geleden met een simpel advies. Kenny Morauw, destijds vakman bij een aannemer, wilde graag iets anders doen met zijn vaardigheden. Toen er een vacature bij l'escaut beschikbaar kwam zei zijn broer tegen hem: “Technisch werk met een sociale inslag, is dat niet iets voor jou?”

Intern doorgroeien

Kenny besloot te solliciteren bij het team van onderhoudsmedewerkers, wat de springplank bleek te zijn voor zijn recente overstap naar de rol van woninginspecteur. "In mijn nieuwe functie heb ik zelfs nog meer persoonlijk contact. Maar er is wel een belangrijk verschil. Ik kom niet meer langs voor een reparatie; ik kom nu in beeld wanneer er een inspectie van de woning nodig is.” Daarover vertelt hij straks meer.

Met een knipoog: “Je zou het vast niet zeggen maar ik ben 40 en ik voelde dat ik op een kruispunt stond. Blijf ik dit werk doen, wat ik leuk vind, maar waarin ik niet meer kan groeien? Of zet ik de stap naar iets nieuws?” Hij koos voor het avontuur. Na een intern sollicitatieproces, inclusief assessments en gesprekken, werd duidelijk dat Kenny de juiste persoon is voor deze rol.

Het is een functie met perspectief. “Ik neem deel aan cursussen in communicatie, omgaan met agressie en agendabeheer. Het is een uitdaging waar ik volledig voor ga. Mocht gaandeweg blijken dat het geen goede match is, dan kan ik terugkeren naar mijn vorige functie. Dat is best uniek, vind je niet?"

Oplossingen vinden

Het werk van een woninginspecteur is niet zonder uitdagingen. “Ongeveer de helft van mijn werkdag breng ik door bij mensen thuis,” vertelt Kenny. “Daar kom je echt van alles tegen, ook mensen die kampen met financiële of psychische problemen.” Hij werkt daarom nauw samen met het team wijkbeheer en schakelt zo nodig met externe partners, zoals een budgetcoach. En dat vraagt flink wat inlevingsvermogen en vastberadenheid.

“Het is de bedoeling dat je een tevreden huurder achterlaat en bijdraagt aan een goede, gezonde leefomgeving. Als ik ergens kom vanwege een melding over een keuken die aan vernieuwing toe is, inspecteer ik dus ook de rest van de woning. Zie ik dat de badkamer en het toilet óók in slechte staat zijn, dan is dat voor mij een reden om alles in één keer aan te pakken,” legt Kenny uit. “Maar niet iedereen ziet dat zitten, en dat snap ik ook wel. Zo’n verbouwing kan ingrijpend zijn in iemands leven. Hoewel je niet iedereen kan overtuigen, doe ik natuurlijk wel mijn uiterste best om huurders zo goed mogelijk te ondersteunen.”

‘Doen wat telt’

Bijvoorbeeld voor een huurder die hij ontmoette vanwege een klacht over kou. “Ze kreeg haar appartement niet warm gestookt en was ten einde raad, dus heb ik de situatie ter plekke onderzocht. Het bleek dat er een wand ontbrak tussen de keuken en de berging, die er volgens de bouwtekeningen wel had moeten zijn.”

"Bovendien wilde de huurder graag haar fiets binnenzetten," vervolgt Kenny, "maar liever niet in het volle zicht.” Na overleg werd besloten om de woonruimte terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. "Ik heb opdracht gegeven voor het plaatsen van een nieuwe tussenwand en meteen extra stopcontacten laten aanbrengen."

Betaalbaar en duurzaam wonen

Wat naast wooncomfort belangrijk is voor huurders? “Het terugbrengen van de woonkosten. l’escaut zorgt zo veel mogelijk dat woningen van het gas af gaan. Nieuwe huizen worden volledig gasloos gebouwd en bij bestaande huizen plaatsen we waar mogelijk zonnepanelen en warmtepompen. We doen dit zodat bewoners kosten besparen en onze huizen klaar zijn voor de toekomst. Een projectleider Nieuwbouw & Renovatie kan daar goed over vertellen.”

Werken bij l’escaut

Twintig jaar geleden kreeg Kenny de tip om bij l'escaut te gaan werken. Nu is het zijn beurt om anderen aan te moedigen. "De sfeer is gemoedelijk en informeel. Ik werk vier dagen per week, geniet van een prima salaris en heb flexibele werkomstandigheden. Als je net als ik voldoende praktijkervaring hebt én bereid bent om bij te leren, zou ik het gewoon proberen.”