Duurzaam doen: natuurinclusief bouwen

Een omgeving waar ruimte is voor mensen, planten en dieren. Dat is het doel van natuurinclusief bouwen. Maar wat is natuurinclusief bouwen precies? En hoe doen we dat? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is natuurinclusief bouwen?

Bij natuurinclusief bouwen letten we extra op alles wat leeft rondom huizen en gebouwen. We maken bij bouwplannen plek voor planten en dieren. Dat kan op, aan of in het gebouw zijn. Maar ook in de omgeving daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan nest- en schuilplekken voor vogels, insecten of vleermuizen. Of groene gevels en daken en tuinen met veel groen. 

Waarom natuurinclusief bouwen?

Natuurinclusief bouwen is dus goed voor de natuur. En een groene, natuurlijke omgeving zorgt er ook voor dat mensen graag buiten zijn. En dat is weer goed voor onze gezondheid. Een groene, natuurlijke omgeving kan ook beter tegen het veranderende klimaat. Soms regent het hard, en dan is het weer voor een langere tijd erg droog. Een zachte, groene bodem neemt makkelijker regenwater op. Dat voorkomt wateroverlast. Ook zorgt groen bij verkoeling op warme dagen. 

Natuurinclusief bouwen in Vlissingen

Bij onze nieuwbouwprojecten houden we rekening met ruimte voor planten en dieren. Sommige dingen die we doen, zijn wettelijk verplicht. Andere dingen doen we extra. 

De Dempo
Appartementengebouw De Dempo in het Scheldekwartier is daar een mooi voorbeeld van. In de gevels van het gebouw plaatsten we nest- en schuilplekken voor insecten, vlinders, huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. En op een deel van het dak van de bergingen leggen we groen aan. Ook op het parkeerterrein planten we bomen, struiken en planten. Ook laten we groen tegen de gevels omhoog groeien. Hiervoor brengen we speciale klimdraden aan. Dit zorgt straks voor extra verkoeling tijdens de warme zonnige dagen. 

Ravesteynplein
Bij en op het Ravesteynplein hangen er nestkasten op voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen. Dat is wettelijk verplicht. Om de woningen en appartementen zorgden we samen met de gemeente ook voor groen. Zo hebben de appartementen aan de Hogeweg en Arbeidsstraat een groene binnentuin. De gemeente Vlissingen verzorgde de groene inrichting van het hofje en groen in de straten en op het parkeerterrein.

Crocuslaan en omgeving
Ook bij de Crocuslaan en omgeving is er veel aandacht voor mensen, planten en dieren. Samen met de gemeente en de projectgroep met bewoners werkten we het stedenbouwkundig plan uit. In het plan zijn twee straten vervangen door autovrije, groene tuinstraten. En komen er gebieden met veel groen. De scheiding tussen tuinen en de straat bestaat uit hekwerken met groene hagen. Die plaatsen we hoger zodat egels in de tuinen kunnen blijven komen. In het ontwerp van de woningen komen ook nest- en verblijfplaatsen voor verschillende dieren zoals de huismus, gierzwaluw en vleermuis. Dat doen we omdat het wettelijk verplicht is. Maar er is ook aandacht voor plekken voor insecten zoals vlinders en bijen.