Struikroven: een primeur voor Zeeland

Op zaterdag 28 oktober bundelden wij met Stichting Struikroven en enthousiaste buurtbewoners onze krachten om het groen van de sloop te redden. De Struikroofactie vond plaats in de Bloemenbuurt in en rondom de Crocuslaan in Vlissingen.

Project de Crocuslaan en omgeving

In 2021 onderzochten we samen met de bewoners de toekomst van de woningen in de Crocuslaan en omgeving. De huidige bewoners waarderen de tuindorp opzet van de wijk, met de speelse en groene uitstraling. Begin 2024 starten we met de sloop van de eerste woningen in de Crocuslaan en omliggende straten. Er worden 137 nieuwe en duurzame toekomstbestendige woningen gebouwd, waarbij het tuindorp karakter van de buurt behouden blijft.

Waarom een Struikroofactie?

Groen in de straat en tuin wordt steeds belangrijker vanwege klimaatverandering. Het wordt warmer en droger in de zomer en als het regent gaat het meer en harder regenen. Bomen, struiken en planten houden water vast waardoor de grond minder snel uitdroogt en zorgen voor een koelere omgeving in de zomer. Aangezien in de nieuwbouw meer ruimte voor groen en ontmoeting terugkomt, vinden we het belangrijk groen in de buurt te stimuleren en te behouden door mee te doen aan Struikroven.

Het doel is om zoveel mogelijk groen te redden van de sloop en een nieuwe plek te geven. Op deze dag kwamen ook terugkerende bewoners en omwonenden met elkaar op een actieve manier in contact, wat de verbinding en betrokkenheid bij de buurt versterkt.

Succesvolle Struikroofactie

Om 10 uur kregen de bewoners de mogelijkheid om de planten te verplaatsen naar de wisselwoningen. Om 11 uur ging de Struikroofactie officieel van start met een openingswoordje van Jan Leo van Deemter, directeur-bestuurder l’escaut en Iris Blom van Stichting Struikroven. Ongeveer zestig tuinen deden mee aan de struikroofactie, waar struikrovers gewapend met scheppen en kruiwagens hun slag sloegen. Veel groen werd gered en het vormde tegelijkertijd een gedenkwaardige mogelijkheid om elkaar op te zoeken en samenredzaam te zijn. Het groen wat geen nieuw plekje heeft gekregen gaat tijdelijk naar de logeertuin, een zogenoemde Roverstuin. Daar worden ze goed verzorgd totdat ze weer in de tuinen kunnen van de nieuwbouwwoningen.

#duurzaamdoen

PZC, Omroep Zeeland en RTV Vlissingen waren ook aanwezig tijdens deze groene dag. Voor meer informatie, lees verder
Omroep Zeeland, PZC, RTV Vlissingen, Stichting Struikroven