Dieren en planten beschermen bij bouw- en renovatieprojecten

Als woningcorporatie is l’escaut verplicht om rekening te houden met de natuur bij werkzaamheden. Dat is vanaf 1 januari 2024 vastgelegd in de Omgevingswet. l’escaut wil ervoor zorgen dat de natuur goed beschermd wordt. En dat de verschillende planten- en diersoorten blijven bestaan. Hoe doen we dat?

We vinden het belangrijk om goed voor de natuur te zorgen. Bij werkzaamheden nemen we daarom maatregelen om schade aan planten en dieren te voorkomen. Maar daarvoor moeten we wel weten welke dieren en planten waar leven. Hiervoor werken we samen met de gemeente Vlissingen en BioEcologie Flora & Fauna Advies.

Veldonderzoek

BioEcologie Flora & Fauna Advies uit Yerseke helpt l’escaut om te voldoen aan de natuurregels bij bouw- en renovatieprojecten. Ze vertellen meer over hun werk: ‘Onze ecologen doen veldonderzoeken. Ze onderzoeken welke beschermde planten en dieren in een gebied aanwezig zijn. We besteden extra aandacht aan huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Zo weet l’escaut welke maatregelen ze moeten nemen om deze soorten te beschermen.’

Afhankelijk van het diersoort doen de ecologen dit onderzoek overdag en soms ’s nachts. Dat hangt af van het diersoort. Misschien heb je de ecologen al gezien. ‘Zij dragen altijd een oranje hesje met onze bedrijfsnaam erop. En hebben vaak verrekijkers, zaklampen en opnameapparatuur bij zich. Maak zeker eens een praatje met een ecoloog!’ 

Wanneer doet BioEcologie Flora & Fauna Advies onderzoek?

  • Gierzwaluwen: Onderzoeken naar deze vogels gebeurt vaak in de avond. Gierzwaluwen zijn overdag druk met het zoeken naar voedsel. Ze komen ’s avonds terug naar hun nest. Dit is de beste tijd om hun nesten te vinden en hun gedrag te bekijken.
  • Vleermuizen: Het vleermuisonderzoek vindt plaats rond zonsopgang en zonsondergang. Dit zijn de momenten waarop vleermuizen actief zijn en hun geluiden het beste te horen zijn. Zo kunnen we goed volgen waar ze zijn en wat ze doen.
  • Huismussen: Deze vogels zijn overdag actief, vooral in de vroege ochtend en late middag. Dit zijn de beste tijden om hun zang, voedselzoekgedrag en nestactiviteiten te bekijken.

Je kunt de ecologen dus tegenkomen op verschillende momenten van de dag. ‘Ze zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden en meer te vertellen over hun werk. En als je benieuwd bent naar de geluiden van de natuur, laten ze je graag meeluisteren met hun apparatuur!’