Aanmelding buurtpanel aardgasvrij

De gemeente en l'escaut werken de plannen graag samen met de bewoners uit. Wij willen daarvoor een buurtpanel opzetten. Wilt u meedenken? Meldt u dan aan! Vul het onderstaande reactieformulier in en laat het ons weten.

Ja, ik wil meedenken over de aanvraag voor een aardgasvrije wijk! Noteer mij voor het buurtpanel.

Adres

Gerelateerde vragen

Waarom gaan we in Nederland aardgasvrij wonen?

Algemeen

Er zijn verschillende redenen waarom we stoppen met het gebruiken van aardgas en overstappen op andere energiebronnen. In Nederland gebruiken we met zijn allen veel aardgas. De overstap naar duurzame energie (zoals stadswarmte, all electric of zonne-energie) vermindert de uitstoot van CO2. De afgelopen eeuwen is er zo veel CO2 uitgestoten, dat we de nadelige gevolgen op het klimaat daarvan merken. Zo zijn er in Vlissingen meer hevige regenbuien, stijgt de zeespiegel, wordt de grond zilter en droger en komen hittegolven vaker voor. Door minder CO2 uit te stoten proberen we dit zo veel mogelijk af te remmen.  

Bovendien loopt de gaswinning in Groningen op zijn eind. Het kabinet wil al vanaf volgend jaar helemaal stoppen. Dat betekent dat er meer aardgas nodig is uit andere landen, bijvoorbeeld Rusland. Liever zijn we in Nederland niet afhankelijk van andere landen voor onze energie. Daarom zetten we in op energiebronnen die van nature in ons land voorkomen zoals wind, zon en water.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Waarom heeft Vlissingen een rijksbijdrage aangevraagd om aardgasvrij te worden?

Algemeen

Het compensatiepakket Wind in de Zeilen (WIZ) biedt Vlissingen de mogelijkheid om een aanvraag te doen als onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, kan Vlissingen rekenen op een bijdrage van 4 miljoen euro.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Wanneer krijgt Vlissingen deze bijdrage om huizen aardgasvrij te maken?

Algemeen

De aanvraag moet uiterlijk op 1 november 2021 worden ingediend. We verwachten de daadwerkelijke toekenning in het eerste kwartaal van 2022.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Hoeveel huizen gaat Vlissingen met de rijksbijdrage aardgasvrij maken?

Algemeen

Bij deze rijksbijdrage gaat het om 632 woningen. 103 koopwoningen en 529 huurwoningen. Het project om deze woningen aardgasvrij te maken moet uiterlijk in 2030 zijn afgerond. We hebben dus acht jaar de tijd. In 2050 zijn alle huizen in Vlissingen aardgasvrij.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

In welke buurten gaat Vlissingen aan de slag met aardgasvrij?

Algemeen

Het gaat om 632 woningen in het Middengebied:
A. 76 huurwoningen en 20 koopwoningen (bouwjaar 1948) in de Albert Cuyplaan, Beatrixlaan, Jan van Goylenlaan;
B. 296 huurappartementen (met bouwjaar 1958) in de Hercules Segherslaan, deel Bloemenlaan, Vincent van Goghlaan;
C. 22 huurwoningen en 38 koopwoningen (bouwjaar 1948) in de Breitnerlaan, Tooroplaan;
D. 45 koopwoningen (bouwjaar 1995) in het Mondriaanplantsoen, Breugelplantsoen, klein deel Van der Helstlaan;
E. 111 huurwoningen en een wijkcentrum (bouwjaar 1948) in de Mesdaglaan, Jacob Marislaan, Willem Roelofszlaan, deel Jozef Israelslaan;
F. 24 huurwoningen (bouwjaar 2015) in de President Rooseveltlaan, Willem Witsenlaan, Adriaen van Ostadelaan.

Lees meer informatie + overzichtkaartje op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Wanneer begint Vlissingen met het aardgasvrij maken van de woningen die in dit project vallen?

Algemeen

Nadat de rijksbijdrage begin 2022 is toegekend, worden de plannen, per buurt en woningtype met de betreffende woningeigenaren en bewoners tot in detail uitgewerkt. De daadwerkelijke uitvoering start waarschijnlijk in 2023. Het project is in 2030 afgerond.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Hoe verwarm ik mijn huis zonder aardgas?

Algemeen

Hoe je je huis kunt verwarmen zonder aardgas, hangt onder andere af van de kenmerken van de woning en wat er in je buurt straks gaat gebeuren.

Als je huis te zijner tijd aangesloten wordt op een warmtenet, heb je geen Cv-ketel meer nodig. Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen in de betreffende buurt of wijk.

Meer over dit onderwerp

Wie betaalt het aardgasvrij maken van mijn huis?

Algemeen

De kosten voor het aardgasvrij maken van uw huurhuis worden betaald door l'escaut. l'escaut krijgt deze kosten voor een deel vergoed uit de rijksbijdrage die gemeente Vlissingen aanvraagt.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Wat moet ik zelf betalen voor het aardgasvrij maken van mijn huis?

Algemeen

Als huurder hoef je zelf niets te betalen voor het aardgasvrij maken van je huis. Je energierekening zal dalen. Je woonlasten gaan dus omlaag.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Gaat mijn huur omhoog als mijn huis aardgasvrij is?

Algemeen

Het zou kunnen dat je huur iets omhoog gaat als je woning aardgasvrij is. Je energielasten gaan echter (flink) naar beneden. l'escaut zorgt ervoor dat je totale woonlasten minstens hetzelfde zullen blijven of zullen dalen.

Lees meer informatie op: l'escaut aardgasvrij.

Meer over dit onderwerp

Wat is een goed alternatief voor het koken op gas?

Algemeen

Koken op een inductiekookplaat lijkt het meest op koken op gas. Koken op inductie is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.

Meer over dit onderwerp

Kan ik mijn pannen ook op een inductiekookplaat gebruiken?

Algemeen

Dat hangt af van wat voor pannen je nu hebt. De betere, moderne pannen zijn bijna altijd geschikt voor inductie. Alleen pannen van volledig aluminium of koper zijn niet geschikt voor inductie. Een goede test is of er een magneetje blijft kleven aan de pannen. Is dit het geval? Dan zijn ze pannen geschikt.

Meer over dit onderwerp

Hoe bespaar ik energie bij het koken?

Algemeen

Tips om energie te besparen bij het koken: Kook met de deksels op de pannen. Zo ontsnapt er geen warmte. En zet de kookpit uit zodra het water kookt, dan gaart het eten vanzelf verder door de hitte en stoom in de pan.

Meer over dit onderwerp

Wat is het verschil tussen elektrisch en inductie?

Algemeen

Bij een klassiek elektrische kookplaat, is de kookplaat voorzien van gietijzeren verwarmingselementen. Tijdens het koken wordt de pan hier opgezet. Het duurt een stuk langer voordat de platen van een klassiek elektrische kookplaat warm zijn en weer zijn afgekoeld. De temperatuur valt hierdoor erg moeilijk te reguleren. De klassiek elektrische kookplaat is een minder energiezuinige optie. Deze kookplaten zijn echter wel relatief goedkoper verkrijgbaar dan andere kookplaten.

Steeds meer mensen koken op elektrisch inductie. Het verschil bij inductie koken is dat niet de plaat warm wordt, maar alleen de bodem van de pan. Er zit namelijk een elektromagnetisch veld in de kookplaat die actief wordt als de pan op de plaat wordt gezet. Wanneer de pan van de kookplaat wordt gehaald, wordt de plaat niet verwarmd. Dit maakt het koken een stuk veiliger. De pan wordt veel sneller verwarmd en het koken zelf gaat ook een stuk sneller. Doordat er direct gebruik gemaakt wordt van de stroom is het elektrisch koken op inductie ook erg duurzaam en milieuvriendelijk.

Meer over dit onderwerp

Een inductiekookplaat inbouwen en aansluiten.

Algemeen

Voor het installeren van een inbouw-inductiekookplaat heb je meestal een aparte aansluiting nodig in de meterkast (die bestaat uit twee gekoppelde groepen) en een speciaal stopcontact. Het installeren van een inductiekookplaat met 4 of meer kookzones is een ingewikkelde klus. Een fout bij het inbouwen of aansluiten kan niet alleen schade aan je keuken of kookplaat aanrichten, maar ook gevaarlijk zijn. Laat daarom het inbouwen en aansluiten van een inductiekookplaat over aan een vakman. Inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones worden meestal zonder snoer en stekker geleverd. Zo kun je alleen met professionele hulp de inductiekookplaat aansluiten. Bij een 3- of 4-pits kookplaat heb je over het algemeen te maken met een 2-fase aansluiting. Een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW en kun je dus gewoon op een normaal stopcontact gebruiken.

Meer over dit onderwerp

Heb je een extra groep nodig voor elektrisch koken?

Algemeen

Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie fase nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan een gecertificeerde elektriciën de groepen aanleggen.

Meer over dit onderwerp

Hoe kan ik zien of er een 1, 2 of 3 fase aansluiting in de woning aanwezig is?

Algemeen

Je kunt achterhalen of je nu een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, door op je elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat. In theorie is het eenvoudig om het aantal draden dat uit de meter van je schakelbord komt te tellen: 2 draden duiden op 1-fase, 3 of 4 draden op 3-fase.

Meer over dit onderwerp

Is 3 fase stroom duurder?

Algemeen

Een 3-fase aansluiting zorgt niet perse voor hogere maandelijkse kosten dan een 1-fase aansluiting. Maar heb je veel apparaten in huis die veel stroom gebruiken? Dan kan het wel zo zijn dat de maandelijkse kosten wat omhoog gaan. 

Meer over dit onderwerp