Eenmalige huurverlaging

Veel gevraagd over Eenmalige huurverlaging

Wanneer gaat de eenmalige huurverlaging 2021 in?

Had je in 2019 al een laag inkomen en hoge basishuur? Dan ontvangt je in maart 2021 een brief van ons over je huurverlaging. Je eenmalige huurverlaging gaat dan in per 1 mei 2021. Heb je na 1 januari 2020 een inkomensdaling gehad én had je de laatste 6 maanden een laag inkomen? Vul dan ons formulier Huurverlaging in en zie direct of je dit jaar recht heeft op de eenmalige huurverlaging 2021. Binnen 3 weken krijg je van ons een reactie op je aanvraag. Als je recht heeft op de eenmalige huurverlaging dan verlagen wij je huur 2 maanden later op de 1e dag van die 2e maand. Anders gezegd: als je aanvraag op 1 april bij ons binnenkomt, ontvang je voor 22 april onze reactie. En als je dan recht heeft op de eenmalige huurverlaging verlagen wij je huur per 1 juni 2021.

Wat is basishuur?

De basishuur (ook wel kale huur genoemd) is de huurprijs van je woning zonder de servicekosten. Let op: dit is niet het bedrag dat je maandelijks aan l'escaut betaalt. De basishuurprijs kun je terugvinden in 'mijn l'escaut'.

Alle huurders van l'escaut woonservice hebben een activatiecode ontvangen voor 'mijn l'escaut'. Hiermee activeer je jouw persoonlijke account. Nieuwe huurders van l'escaut woonservice ontvangen automatisch een activatiecode als zij beginnen met huren. Is er iets misgegaan en heb je geen activatiecode ontvangen? Vraag deze dan aan: Activatiecode.

Mijn inkomen is ten opzicht van 2019 sterk gedaald, kan ik de eenmalige huurverlaging aanvragen?

Ja. Vul dan het formulier Huurverlaging in en zie direct of je dit jaar recht heeft op de eenmalige huurverlaging 2021. Geef via dit formulier ook de geboortedata van alle mensen die op uw adres wonen door. Heb je recht op deze huurverlaging? Stuur dan alle loonstroken of uitkeringsspecificaties of verklaring van je boekhouder (als je ZZP-er bent) mee van de laatste 6 maanden, zowel van jezelf als van alle huisgenoten van 18 jaar en ouder.

In 2019 had ik ook een hoge basishuur en laag inkomen. Kom ik dan ook in aanmerking voor deze eenmalige huurverlaging?

Ja,  je komt dan automatisch in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging 2021. De Belastingdienst geeft dit door aan l'escaut woonservice. Eind maart 2021 ontvang je een brief van ons waarin staat dat je hiervoor in aanmerking komt.

Hoe bereken ik mijn jaarinkomen?

Het kan zijn dat het inkomen op je inkomensverklaring van de Belastingdienst afwijkt van het inkomen dat je over de laatste 6 maanden hebt ontvangen. Je kunt dan zelf je inkomen berekenen. We noemen dit een actueel inkomen. Het actueel inkomen wordt geschat op basis van recente loonstroken en/of uitkeringsspecificaties. Je kunt zelf een schatting maken van je inkomen. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  • Het loon voor loonheffing x 12 (als loon/uitkering maandelijks wordt uitbetaald) of Het loon voor loonheffing x 13 (als loon/uitkering per 4 weken wordt uitbetaald).
  • Als het vakantiegeld niet maandelijks wordt uitgekeerd, dan kunt u de uitkomst van stap 1 vermenigvuldigen met 1,08.

Je hebt dan je (geschat) actueel inkomen. Let op: reken altijd met bruto bedragen.