sfeerbeeld

Waarom ventileren in huis belangrijk is

Ventileren is belangrijk voor een gezond leefklimaat en voor het onderhoud van uw woning. Mensen, planten en huisdieren produceren veel vocht. Wist u dat een gemiddeld huishouden zo'n tien tot vijftien liter vocht produceert door dagelijkse activiteiten zoals wassen, koken, douchen en de was drogen?

Voor een gezond leefklimaat is het nodig om dagelijks te ventileren. Zo komt er voldoende lucht binnen en worden geurtjes en waterdamp afgevoerd. Niet alle ventilatietips zijn bij u thuis te gebruiken, maar dat hoeft ook niet. Gebruik in ieder geval de tips die wel mogelijk zijn. Vaak kunt u dan grotendeels al zelf de vochtproblemen bij u thuis oplossen.

Kijk hier ons filmpje over ventileren:

Ventilatietips:

1. Zet de ventilatieroosters altijd open

Veel mensen houden - zeker in de winter - hun ramen en ventilatieroosters dicht, want zo blijft het lekker warm in huis en heb je minder stookkosten. Maar wist u dat u zo op hogere kosten kunt uitkomen? Want in een potdicht huis kan vocht niet naar buiten. Het verwarmen van een vochtige woning kost juist meer energie dan het verwarmen van een goed geventileerde woning.

2. Bij roken in huis, dan extra ventileren

Als er in huis gerookt wordt, zorg dan voor extra ventilatie. Bijvoorbeeld door ventilatieroosters verder open te zetten, (extra) ramen te openen of de woonhuisventilator in een hogere stand te schakelen.

3. Ventilatieroosters schoonmaken

Maak de roosters eens per jaar schoon met de stofzuiger, zowel aan de binnen- als buitenkant.

4. Ventileren tijdens en na het douchen

Tijdens het douchen wordt er veel vocht geproduceerd. U kunt zelf het vocht eenvoudig verwijderen door de tegels droog te maken met een douchewisser en met de handdoek waarmee u zich heeft afgedroogd. Dit scheelt al zo’n twee liter vocht!

Heeft u in de doucheruimte een raam of een deur naar buiten? Zet deze dan open tijdens het douchen en nog minstens een half uur na het douchen.

Heeft u geen buitendeur of raam, maar een mechanische ventilatie? Laat deze dan nog een half uur aanstaan na het douchen met de binnendeur open.

Heeft u geen buitendeur, raam en mechanische ventilatie? Droog de tegels dan goed af en laat de binnendeur een half uur openstaan en zet nog een raam of deur open in een andere kamer.

Een veel gehoord misverstand is dat l’escaut woonservice een mechanische ventilatie moet aanbrengen om het vochtprobleem te verhelpen. Dit is niet altijd juist. Een mechanische ventilatie is bedoeld om een geforceerde luchtstroom op gang te brengen en niet een douche droog te maken. De combinatie van droogmaken en ventileren is de beste oplossing om de badkamer schimmelvrij te houden.

5. Stook niet al te zuinig

Zorg dat de temperatuur nooit lager is dan vijftien à zestien graden, ook ’s nachts of als er niemand thuis is. Ondanks dat u goed ventileert, kan bij een te lage temperatuur (dertien tot vijftien graden) het vocht niet verdampen. De verwarming iets hoger zetten, is in dat geval de oplossing.

6. Raam open bij het koken

Zet een (klep)raampje open bij het koken. Doe dit het liefst een half uur voor het koken tot een kwartier erna.

7. Filter vervangen/reinigen van de afzuigkap

Heeft u een afzuigkap? Zet deze dan altijd aan tijdens het koken en reinig/vervang regelmatig het filter.

8. Droog de was zoveel mogelijk buiten

Droog uw was zoveel mogelijk buiten. Droogt u de was binnen? Zorg dan dat de ruimte voldoende geventileerd en verwarmd wordt.

9. Meubels iets van de muur plaatsen

Zet geen meubels direct tegen een buitenmuur. Een paar centimeter ervan af zorgt ervoor dat de lucht voldoende kan circuleren.

10. Mechanische ventilatie controleren

Heeft u mechanische ventilatie in huis? Controleer dan regelmatig of deze nog goed werkt. Dat kan door er een A4 papiertje tegenaan te houden. Bij een goed werkende ventilatie wordt het A4 papiertje tegen het rooster aangezogen.

11. Dagelijks zorgen voor luchtverversing

Lucht elke dag minimaal een half uur door ramen of deuren open te zetten. Dit is een makkelijke manier voor extra luchtverversing, vooral in de slaapkamer. Tijdens het slapen produceert u namelijk veel vocht wat afgevoerd moet worden.

12. Voldoende ventileren in de ruimte waar de geiser hangt

Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte van de geiser. De verbranding vergt veel zuurstof en onvolledige verbrandingen kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Mocht dit niet voldoende zijn, dan wil l’escaut woonservice samen met u kijken naar de ventilatiemogelijkheden in uw woning. Maar ook dan geldt dat vochtproblemen alleen te voorkomen zijn, als er ook op de juiste manier geventileerd wordt in huis. Lees daarom eerst onze ventilatietips goed door. Heeft u nog vragen over ventileren? Dan kunt u ons mailen via info@lescaut.nl.

­
 

Mail deze pagina door

 
 
Copyright © l'escaut | Disclaimer, cookies en privacy | Powered by Bright Answers