sfeerbeeld

Zonnepanelen

Waarom zonne-energie?
De zon is een gratis energiebron. Het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wekt elektriciteit op. Gratis stroom en goed voor het milieu. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit op. De opgewekte elektriciteit wordt geschikt gemaakt voor gebruik in uw woning door een omvormer.

Waarom hebben we een omvormer nodig?
De elektriciteit die door het zonnepaneel wordt opgewekt is gelijkstroom. In woningen gebruiken wij wisselstroom. Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door een omvormer. Daarna kan de stroom het elektriciteitsnet van uw woning ingeleid worden.

Wat krijg ik precies als er zonnepanelen worden aangebracht en wat kost mij dat?
De complete set bestaat uit zes zonnepanelen, een omvormer, bekabeling en eventueel een ‘slimme' verbruiksmeter. Het geheel wordt compleet werkend afgeleverd en er wordt GEEN extra huurverhoging in rekening gebracht.

Welk voordeel levert het op?
Een set van 6 zonnepanelen produceert per jaar maximaal ongeveer 1400 Kw/h. Dit is mede afhankelijk van de situering en de dakhelling. Met het huidige energietarief voor elektra levert dit een besparing op van ongeveer € 300,- per jaar. Daarnaast is er natuurlijk ook voordeel voor het milieu.

Wordt alle opgewekte stroom teruggeleverd aan de energieleverancier?
Nee, de opgewekte stroom verbruikt u eerst zelf. Verbruikt u op het moment van opwekken minder dan dat de zonnepanelen opbrengen, dan wordt het restant van de stroom terug geleverd. Zo zult u op een zonnige dag waarop u niet thuis bent, minder stroom verbruiken (maar wel voor de koelkast, opladers e.d.) en veel stroom terugleveren.

Op wat voor dak kunnen zonnepanelen aangebracht worden?
Zonnepanelen passen in principe zowel op een plat als schuin dak. Wij plaatsen de zonnepanelen waar ze het meeste rendement opleveren. Ze zijn dan gericht naar de kant waar de zon het meest te zien is, dus tussen het oosten, zuiden en het westen.

Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?
Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het plaatsen van de omvormer en de ‘slimme' verbruiksmeter moet de installateur binnen werken. De kabel die de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer leidt, wordt door het dak gevoerd. Hiervoor wordt een gat geboord, dat uiteraard goed afgedicht wordt om lekkage te voorkomen. De omvormer en verbruiksmeter worden zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst, liefst op zolder. Ook wordt er een kabel aangelegd van de omvormer naar de meterkast.

Moet mijn dak opengemaakt worden voor de montage?
Nee, de montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruiken we steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de dakpannen bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel zal de eerder genoemde kabel naar binnen gebracht moeten worden.

Hoe lang is de installateur bezig?
Bij een set van 6 zonnepanelen heeft de installateur aan een halve werkdag voldoende om het hele systeem te installeren.

Krijg ik uitleg over de werking van de verbruiksmeter?
Natuurlijk geeft de installateur u uitleg over de werking van de bij u geïnstalleerde apparatuur. Mocht u nadien toch nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met l’escaut opnemen.

Waarom vindt er eerst een technische opname plaats als ik zonnepanelen wil laten plaatsen?
Dat doen wij om te kunnen bekijken of uw groepenkast geschikt is. Wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid bepalen dat er niet teveel vermogen op één groep van een elektrische installatie mag zitten. Bepaald is dat voor zes zonnepanelen een aparte groep beschikbaar moet zijn. We moeten dus kijken of uw groepenkast de installatie van zes zonnepanelen toelaat, of er eventueel nog een lege groep beschikbaar is en of er een extra groep in de meterkast moet worden aangebracht. Uitbreiding van de groepenkast kost u als huurder niets extra's.

Hoe kan ik zien hoeveel energie ik opwek en teruglever?
Bij zes panelen kunt u op de omvormer aflezen hoeveel kWh energie de zonnepanelen hebben geproduceerd. Ook wordt er door het energiebedrijf kosteloos een ‘slimme’ meter aangebracht waarop de informatie is af te lezen.

Is mijn energiemeter geschikt om opgewekte energie terug te leveren?
Als de installateur bij u thuis de mogelijkheden voor het aanbrengen van de zonnepanelen komt opnemen, kijken ze ook welke energiemeter er in uw meterkast aanwezig is. Sommige meters zijn niet geschikt om terug te leveren. Deze worden vervangen door een digitale ‘slimme’ meter zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. De installateur regelt voor u de vervanging van de meter door de netwerkbeheerder. Handleidingen van de digitale meters kunt u inzien via de websites van uw netwerkbeheerder.

Krijg ik een vergoeding voor de stoom die ik teruglever aan het elektriciteitsnet?
Ja. De zonnestroominstallatie wendt de opgewekte elektriciteit eerst aan voor eigen gebruik. Alles wat ‘over’ blijft, stroomt het elektriciteitsnet in. Hiervoor krijgt u een vergoeding van uw energieleverancier die even hoog is als het kWh-tarief dat u betaalt, zolang je over het hele jaar gezien maar niet meer stroom opwekt dan dat je in totaal zou verbruiken. Als uw elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering en de teruglevertelwerken zijn geactiveerd door de netbeheerder, dan wordt de door uw op het net teruggeleverde elektriciteit automatisch met het verbruik verrekend.
Welk onderhoud pleeg ik aan mijn zonnepanelen?Voor een optimale werking van de zonnecellen, moeten de zonnepanelen schoon zijn. Omdat de panelen altijd schuin geplaatst worden (ook op een plat dak), spoelt vuil er bij een regenbui gewoon weer vanaf.

Wie bel ik bij een storing?
Bij een storing volgt u de gebruikelijke procedure voor een reparatieverzoek bij l’escaut.

Werken mijn elektrische apparaten wel goed op zonne-energie?
Ja, er is geen enkel verschil met gewone energie van het energiebedrijf. De opgewekte energie wordt namelijk via een omvormer geschikt gemaakt voor uw huishoudelijke apparatuur.

Zit ik zonder stroom als de zon niet schijnt?
Nee, als de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds en ‘s nachts, verbruikt u net zoals voorheen de ‘gewone' energie via uw energieleverancier. Heeft u op een zonnige dag echter meer energie opgewekt dan u verbruikt, dan wordt die extra energie teruggestuurd, het elektriciteitsnet op. Uw verbruiksmeter loopt dan terug. Het energiebedrijf verrekend de hoeveelheden aan het eind van het jaar met u. Salderen heet dat.

Werken zonnepanelen in de winter?
Ja. Zonnepanelen werken niet alleen op fel zonlicht maar ook op gewoon daglicht. Wolken houden maar een deel van het zonlicht tegen, anders zou je overdag ook niets zien.

Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Nee. Alleen voor panelen op monumenten of op woningen die in een beschermd stadsgezicht zijn gesitueerd is een vergunning nodig.

Is zonne-energie veilig?
Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Zijn zonnepanelen verzekerd voor schade of diefstal?
Ja, dat is geregeld via de opstalverzekering van l’escaut. U heeft hier dus geen omkijken naar.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen ligt momenteel op 20 tot 30 jaar. De zonnepanelen zelf gaan vaak langer mee en lopen gemiddeld minder dan 1 procent per jaar achteruit in prestatie. Een zonnepaneel bevat weinig storingsgevoelige elektronica. In de omvormer zit wel meer elektronica, zoals bij uw tv. Deze gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

Als ik meer info wil, kan ik die ook elders vinden?
Ja, bijvoorbeeld op de landelijke infosite www.1miljoenzonnepanelen.nl vindt u alle relevante info.

Is er verschil tussen PV-panelen en zonnepanelen?
Dat is er niet, er wordt hetzelfde bedoeld. PV staat voor Photo Voltaïsch en dat is het proces waarbij zonlicht door zonnecellen wordt omgezet in gelijkstroom.

Blijven de zonnepanelen bij verhuizing achter?
Ja, de zonnepanelen horen bij de woning en blijven dus achter als u verhuist.
 

­
 

Mail deze pagina door

 
 
Copyright © l'escaut | Disclaimer, cookies en privacy | Powered by Bright Answers